VÉGRE LESZ JÁRHATÓ ÚT JEDINKÁRA

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-hez 2018. januárjában benyújtott pályázatunk megvalósítása az utolsó fázisához érkezett. A Mozsgó Jedinka-szőlőhegy zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztés című pályázaton, majdnem 9 600 000 Ft 100%-os intenzitású, vissza nem térítendő támogatást nyert önkormányzatunk.
A Földművelésügyi tárca elsődleges célja volt, hogy megteremtse azt a háttér-infrastruktúrát, anyagi forrást, amely az elhanyagolt területek újra gondozásba vételét, illetve a mi esetünkben a területek megközelíthetőségét segíti elő.
Az út nyomvonalának kijelölésével kezdődött meg az építkezés tavasszal.  A fakitermelés és alapozás után a természetes lefolyások kitapasztalása volt a legfontosabb feladat. A vízelvezető árkok kimélyítése, a vízmosások elegyengetése, a víztározók kialakítása megtörtént.
Július hónapban kezdték el az újrahasznosított építési törmelék (tégladarálék) szállítását. A kimélyített útalapba 30-40 cm vastagságban terítik el a darálékot.
A 3100 tonna anyag megmunkálása valószínűleg szeptemberig elhúzódik.
A pályázat megvalósítása során az önkormányzat saját eszközeivel végzi az anyag elmunkálását, bedolgozását, tömörítését. Ugyancsak saját gépeivel végezte el az árkok és lefolyók kialakítását.
Az eddig elkészült alsó útszakaszon, az alapos körültekintő munka, már az első vizsgáját is kiállta, a múlt heti vihar alkalmával. Közvetlenül a szakadó eső után is teljesen járható volt. Remélhetőleg az így kialakított út, folyamatos kisebb karbantartási munkálatok mellett sokáig fogja szolgálni az ott lakók, a telek tulajdonosok kényelmét, Jedinka megközelíthetőségét, és ez a varázslatos hely további érdeklődőket fog vonzani.