Vállalkozó Mozsgó

2016. ELSŐ FÉLÉV ÉRTÉKELÉSE

 

Mozsgón még mindig a legtöbb embert foglalkoztató ágazatunk a mezőgazdaság. Az eddigi évek során fejlesztéseket hajtottunk végre, mostanra már látjuk a befektetett munkánk gyümölcsét, illetve zöldségét. 

Két fóliasátrunkban, még tavasszal, nagy sikerrel adtuk el a különböző palántáinkat. Volt többféle paradicsom és paprika, zeller, káposzta, karalábé, voltak virágpalántáink is, bársonyvirág, tátika, vasrózsa, aminek egy részét eladtuk, de a nagyobb részét faluszépítő brigádunk kiültette Mozsgó különböző pontjaira, hogy szép és színes legyen környezetünk. 

  

Mostanra mindkét fóliasátrunkban érnek a zöldségek, sőt akad olyan, ami már terem. A paprikák nagyon szépen nőnek, paradicsomaink pedig pirulnak. Tavasszal elláttuk az iskolát salátával, újhagymával és spenóttal, amit a menzán elfogyaszthattak a gyerekek. Miután az iskola konyhát bőségesen ellátjuk, a megmaradt friss zöldségek eladásra kerülnek. 

Július hónapban nagy számban adtunk el spárgatököt, ami nem fogyott el, azt megették a vágópontnál lévő sertéseink.

 Eladásra került még a zöldbab és az uborka. Uborkából voltak jól megtermettek is, ezeket salátauborkaként adtuk el, illetve volt az apróbb savanyúságba eltenni valók. Nagyobb keletje az eltenni való uborkának volt, de a salátának valót is szép számmal vitték. A fent felsoroltak még csak a jelenleg beérett zöldségeink. Ezeken kívül a bérelt kertekben van még sütőtök, szárazbab, hagyma, cékla, sárgarépa, petrezselyem, káposzta, zeller, borsó, burgonya, retek, csemegekukorica, karalábé.

A zöldségek termelésének elsődleges célja az iskolai konyha ellátása, de természetesen a falu lakosságának is lehetőséget adunk a vásárlásra, hogy frissen szedett, helyileg termelt zöldségeket fogyaszthasson.

Zöldségnövényeink mellett, gabona- illetve gyógynövény termesztéssel is foglalkoztunk ebben a félévben is.  

Szántóföldön termesztett zöldségeink is szépen gyarapodnak. Legnagyobb területen őszi búzát termesztettünk, ez közel 10 hektárban értendő. Termesztettünk még 4 hektáron napraforgót, fél hektáron pedig zsálya és kakukkfű volt, 5 hektáron pedig kaszáló van. A megtermelt gabona nagy részét a vágópontnál tartott hízóinkkal feletetjük.

A sertések száma változik, hiszen folyamatosan vannak ellések, illetve a vágóponton is dolgoznak gőzerővel.

A vágópont is jól működik, nagy számú vágásnak köszönhetően folyamatosan van munkájuk az ott dolgozóknak. Félsertések vásárlására továbbra is van lehetőség, amit az önkormányzat saját hűtőautójával szállít ki a vevőknek.

A vágópont mellett épül jelenleg a gépállomás, itt lesz a lakatosműhely és a gépszín. A traktorjaink és a különböző munkagépeink állomáshelye itt lesz. 

Jelenleg két nagy traktorral rendelkezik az önkormányzat, amelyet a faluban többször láthatnak elhaladni az itt élők, egy 82-es MTZ-t és egy Belarus 820-as márkájú traktort. Ezek mellé a traktorok mellé pár hónapja vásároltunk egy nagy pótkocsit. Így már kettő pótkocsival könnyebben és gyorsabban haladnak az olyan munkálatok, mint a fahordás, aratás, a learatott gabona elszállítása. 

A mozsgói önkormányzat ebben az időszakban vásárolt egy Sipma márkájú, lengyel bálázó gépet, amivel a saját szénánkat báláztuk fel, illetve aki igényelte, bérbe is elmentünk dolgozni. 

Léüzemünkben is folyamatosan dolgozunk. Tartósítással és elrakással foglalkoznak a hölgyek, de a  munka jelentős része még csak ezután fog jönni, hiszen lassan beérnek a gyümölcsök, és megkezdődhet a gyümölcslé préselés. 

Mézkonyhánkban 50 l akácmézet pörgettünk.

Kakasfesztivál előtti napokban készült el a rendezvényterem épületének felújításai is. Új nyílászárók kerültek a helyükre, és megtörtént a külső és belső festés. 

Az óvoda épülete is új nyílászárót kapott. Az iskolai konyhánkat is idén nyáron újítjuk fel. A szociális bérlakásokon is nyílászáró csere volt. 

A kultúrház mellett már elkészült a kiskonyha, a berendezésre pályázatot adtunk be. Várhatóan november hónapban már túrázó vendégeinknek, vagy különböző rendezvények alkalmával használatba lehet venni.

A művelődési ház udvara is teljesen körbe lett kerítve. A tavalyi évben elkészült nagykapu után most egy betonfallal körbevett kiskapu készült el. 

Július hónapban már kiszállításra került az iskola számára 70 m3 tűzifa. Tervezzük, hogy a későbbiekben tűzifa vásárlásra is adunk lehetőséget a mozsgói lakosok számára. 

A szociális otthon parkjában található kápolna, mint arról már korábban beszámoltunk, az önkormányzat tulajdonába került. A takarítási folyamatok befejeződtek, a törmeléket elszállították. Célunk hogy a régi, eredeti pompáját a tőlük telhető legnagyobb mértékben visszaállítsuk. 

A kakasfesztivál előkészítésében, lebonyolításában is nagy szerep hárult dolgozóinkra. 

Természetesen csak a legfontosabb munkaterületeket emeltük ki. Köszönet az önkormányzat dolgozóinak a munkájukért. 

Tormási Viktória