Tisztelt Mozsgói Lakosok!

Március elejétől gyökerestől felforgatta életünket a koronavírus-járvány. Bezártak az óvodák, iskolák, leálltak a gyárak, üzemek. Megtanultunk otthonról dolgozni, videón értekezni; igyekeztünk betartani a fő szlogent: Maradj otthon!

Előző alkalommal beszámoltunk arról, hogy a Mozsgói intézményekre milyen hatással voltak az előírások, hogyan szerveztük meg az azonnali segítségnyújtást, minden esetben szem előtt tartva az emberek biztonságát.

 A legveszélyeztetettebb korosztály továbbra is a 65 év felettiek és a krónikus betegséggel küzdők. Rájuk továbbra is nagy figyelmet fordítunk!

A híradásokból már értesülhettek róla, hogy augusztus 15.-ig nem tarthatók meg a rendezvények. Ezért a kakasfesztivált az idei évben nem rendezzük meg, hiszen nem látható tisztán, mikortól lesznek biztonságosak és engedélyezettek a rendezvények. A sorban a 10. lett volna az idei. Összejött egy lelkes, aktív szervezői gárda, mely már januártól ötletelt, új dolgokat talált ki és hajtott volna végre. Szeretném megköszönni az újság hasábjain keresztül munkájukat, jövőre várjuk Őket vissza!

Az élet viszont továbbra sem állt meg, a pályázatok előkészítésével és megvalósításával, a beruházások tervezésével összefüggő tevékenységeket folytatjuk.

A kakasfesztiválra elkülönített költségvetési tétel felszabadult, jelentős anyagi forrást tudunk másra átcsoportosítani. De nem csak az anyagiak, hanem a humán erőforrásunk is más területre tud fókuszálni, energiáinkat most a régóta dédelgetett álmaink megvalósítására fordítjuk. Várjuk a Tisztelt Lakosság együttműködését!

A központi tér kialakítása már ebben a hónapban elkezdődik oly módon, hogy egyes elemeire most nyújtjuk be a pályázatot. Kérem, hogy aki be kíván kapcsolódni a tervezési folyamatba, van ötlete, javaslata, keressen fel személyesen!

Fotó: Drón Video

 

     Szintén régi álmunk egy történelmi tanösvény kialakítása pihenőkkel, útvonaljelzőkkel, tájékoztatókkal a meglévő tansövény kiegészítéseként. /Az Ezüsthárs-tanösvény tájékoztató tábláit most újíttatja fel a Mecsekerdő Zrt. Felvettük a kapcsolatot a további együttműködés érdekében./ Ezt a csodás természeti környezetet be kívánjuk kapcsolni a turisztikába. További terveinkről folyamatosan tájékoztatjuk Önöket.

Örömmel jelenthetem, hogy megrendeltük az Árpád utca – Zrínyi utca – Kolozsvári utcát összekötő földes út szilárd burkolattal való ellátását, ami mart aszfalttal lesz leterítve.

Régóta probléma a Pozsonyi utcában az útburkolat minősége. Hat éve minden évben pályázatot adunk be az aszfaltozására, de nem jártunk sikerrel. Több alkalommal végeztettünk kátyúzást is, sajnos ez sem jelentett megoldást. Igyekszünk erre is a megfelelő megoldást megtalálni még ebben az évben.

A Magyar Falu programból valósítottuk meg a temetőben az új kolumbáriumok megépítését. 36 urnafülke lett kialakítva, így ezt a temetkezési módot is lehet választani.

Ismételten megnyitották a Közösségi tér kialakítására kiírt pályázatot a Magyar Falu programban. A kultúrház felújítását ebből kívánjuk finanszírozni, hiszen a külső vakolat több helyen is leomlott, az épület rendezetlen formát mutat. A beadott felújítás a külső- és belső falburkolat gipszkartonnal való szigetelését, nemes vakolattal való burkolását, valamint belül a parketta felcsiszolását és felületvédelemmel való ellátását célozza meg.

Már a decemberi közmeghallgatáson beszéltem arról, hogy a kormány az elmúlt 10 évben Mozsgó községben véghezvitt fejlesztéseket nagyon pozitívan értékelte. A Magyar Közlönyben megjelenő határozatban is megerősítette Mozsgó község hosszú távú fejlesztési és gazdaságélénkítő támogatását.

A Kormány 1186/2020. (IV.28.) Kormányhatározata a „Felzárkózó települések” és a gazdaságélénkítő program folytatása érdekében teendő további intézkedésekről 1. melléklete MOZSGÓ községet a javasolt települések közé sorolta.

A Belügyminisztérium döntéshozóival a tárgyalások megkezdődtek. A beruházásokat több hónapon keresztül fogjuk előkészíteni. Bízunk abban, hogy Mozsgó község több évtizedre kiható gazdasági fejlődésének tesszük le az alapjait.

Kovács Zsolt Vilmos

Polgármester