Óvodai élet

Egy évvel ezelőtt úgy köszöntem el az Újság Olvasóitól, hogy reméljük, visszatérhetünk a megszokott életünkhöz, Hát sajnos ősszel nem így történt!
Megérintette a „Koronavírus szele” a falut, az óvodát, a családokat egyaránt.
Teljes leállásra csak másfél hétig volt szükség, azontúl az óvoda teljes kapacitással folyamatosan üzemelt - kivéve a másfél hónap rendkívüli szünetet, ám ez idő alatt is folyamatos ügyeletet biztosítottunk azon gyerekek számára, akiknek mindkét szülője dolgozott.
A Járványügyi intézkedések, korlátozások hatással voltak az óvoda életére: az új kisgyermekeink fogadására, a szülőkkel való kapcsolattartásra, napi életünkre az óvodában.
Ismét elmaradtak a Kedvenc Programok: Őszbúcsúztató lampionos felvonulás és a hozzá kapcsolódó szülőkkel közös lámpáskészítés; nem találkozhattak a Jóságos Mikulás bácsival, teljesen feje tetejére állt az Adventi készülődés, nem láthattuk vendégül az 1.o. gyerekeket, másként ünnepeltük a Karácsonyt, hiányolták a gyerekek a Polgármester Úr látogatását, nem tarthattuk meg hagyományos Télbúcsúztató Ünnepségünket, a „Nyuszi sem tudta az udvaron elrejteni ajándékait,  Anyák napi ünnepségünk online formában történt és teljesen más hangulatot idézett, elmaradtak a Bábszínházi előadások, kirándulások és még sorolhatnám.
Lehetőségeinkhez mérten, óvodán belül igyekeztünk pótolni a hiányokat, de ez mégsem volt ugyanaz.
A gyerekek rengeteg megtapasztalásból, élményből, szocializációs lehetőségből maradtak ki, vagy másként volt lehetőség azok megélésére. Az újonnan érkezett gyerekek még nem tudják, hogy miből maradtak ki, de a többiek igen. Sok-sok szomorkás hangvételű beszélgetés során szembesültünk a gyerekek véleményével.
 
„Gyereknap pótló”
Egy TOP-os pályázat keretein belül (Mozsgó település és térségének közösségi fejlesztése) viszont ősszel és június elején, külső segítők részvételével két szabadtéri rendezvény hozott nagy örömöt a gyerekek mindennapjaiba, melynek hatalmas volt a sikere. Örülünk, hogy biztosítanak számunkra efféle lehetőségeket.
 
 
„Magyar Falu Program”
Két önkormányzati pályázat segítségével szépül óvodánk:
„Óvodai udvar fejlesztése” c. projekt keretében új udvari játékok adnak lehetőséget a gyerekek mozgásfejlesztésére, valamint a szabadban eltöltött idő színesítésére. Sajnos a két pihenőpad asztallal – még mindig nincs készen, a gyerekek már nagyon várják, hogy használatba vehessék. Nagyon nagy szükség lenne erre, mert kevés az árnyékos hely az udvaron, a viharok, szeles időjárás kitördelte a fákat, ill. a hatalmas árnyékot adó diófánk elszáradt. Ősszel igyekszünk pótolni ezeket, de sajnos idő kell ahhoz, hogy majd árnyékot adjanak.
 
„Óvoda épületének fejlesztése” c. projekt segítségével felújításra került a terasz, kiegészítve korláttal és tetővel. Így több lehetőség lesz a szabadban tartózkodásra a friss levegőn, valamint árnyékolás szempontjából sokat jelent a nyári időszakban. E pályázat keretében a csoportszobákban a gyerekek új székekkel és asztalokkal is gazdagodtak. Köszönjük, hogy a falu sok-sok pályázati lehetőségéből Óvodánk sem maradt ki!
 
„Labda program”
Azért a Nehezebb időszakokban is történnek meglepetések! „Ovis labdaprogram” keretében óvodánk is bekerült a támogatott intézmények közé, mely során 400 000 Ft értékben sportszercsomagot kapott intézményünk, a gyerekek nagy örömére (labdák, mezek, focikapuk stb.)
 
„Ballag már az Óvodás”
Új teraszunkat méltóbban nem is avathattuk volna fel, minthogy a Nagycsoportosok itt búcsúzhattak el az Óvodától, Társaiktól és a Dolgozóktól, melynek családjuk is részese lehetett.
A gyerekek egy része csak most döbbent rá, hogy itt valaminek vége szakadt, itt az Ünnepségen, mert ez már nem egy próba volt. Kicsordultak a könnyek, de nemcsak a búcsúzók törölgették a szemüket, hanem a felnőttek is, szülők, óvónénik, dadusnénik.
 
 
 És olyan történt, amit talán még nem is éltem meg, egy középsős kislány - csak ült és potyogtak a könnyei – nagyon fognak hiányozni a nagyok - mondogatta szomorúan. Jövőre pedig már ő búcsúzik! – ez az élet rendje!
A következő kis csapat lép be szeptemberben az iskola kapuján: Bacsó Dániel Zoltán, Bagó Laura, Bóner Olivér, Kovács Édua Lora, Laczó Lara, Major Kinga Viktória, Tajkuna Ivett Fédra, Takács Barnabás, Várdai Erik, Vukó Dorina Mása.
Nagyon büszkék vagyunk rájuk! Sok új élményt és sikert az iskolában!
 
„23 év a Mozsgói Óvodában”
Ebben az évben nem csak az iskolába készülő gyerekektől búcsúztunk el, hanem egy Kollégától is. „Éva Néni” már nem terelgeti tovább a Lepke csoport gyermekeit, unokái viszont számítanak rá. Egy alattomos betegség, sajnos beleszólt az életébe, Hatalmasat küzdött és úgy tűnik sikerült legyőzni, de mint „Dajka néni” már nem tudja folytatni munkáját, pedig minden óvodába ilyen Dajkát kívánok, mint ahogy ő végezte munkáját.
Köszönjük sok éves munkáját, örülünk, hogy együtt dolgozhattunk vele!
Kívánunk erőt, egészséget és még sok-sok évet szerető családja körében.!
 
Hasonló módon zárom soraimat mint egy évvel ezelőtt, hogy reméljük a szeptemberben induló nevelési évet már nem a korlátozások és járványügyi intézkedések között éljük!
Mi nagyon bizakodóak vagyunk és Nagy Szeretettel várjuk vissza „régi óvodásainkat” , valamint Újonnan érkező apróságainkat!
Jó egészséget és szép nyarat kívánunk mindenkinek, Magam és az Óvoda összes dolgozója nevében!                                            
 
 Gulyásné Ica
óvónő