MINI BÖLCSÖDE KIALAKÍTÁSA

Öt évvel ezelőtt nyitott a családi bölcsőde községünkben 10 férőhellyel. Mozsgón és környékén élő kisgyerekes családok /sőt még a szigetváriak is/ nagy számban veszik igénybe a szolgáltatást, kihasználtsága maximális, több család várólistás. A bölcsőde bővítése kihasználtsága folytán szükségessé vált. Még egy fontos körülmény, ami miatt megoldást kellett találni. Az állam a családi bölcsődét csak minimális összegben finanszírozza. A működtetését az önkormányzat saját költségvetése terhére és más módon (közfoglalkoztatottak alkalmazásával) oldja meg.  Ezeket a problémákat figyelembe véve és kihasználva a forrásteremtési lehetőségeket, Mozsgó Község Önkormányzata 2020. március hónapban pályázott mini bölcsőde kialakítására.
A projektet támogatták, a megítélt összeg 36 millió forint.
A pályázat keretében, a meglévő épület eddig használaton kívüli tereinek átalakításával, az intézmény két csoportos mini bölcsődévé alakul át.
A férőhely-kapacitás, az előírt követelményekkel történő beruházás után, a duplájára emelkedik.
20 kisded fogadására válik alkalmassá. Több család kaphat segítséget gyermeke napközbeni felügyeletének megoldásában.
A mini bölcsődévé átalakulással munkahelyeket teremtünk; 5 szakképzett munkaerőnek biztosított a bére az állami normatívából.
Az épület bővítésével új bölcsődei fürdőszoba és mosdó, babakocsi tároló, játéktároló, mozgássérült mosdó a szülők részére, csecsemőkorú gyermekek élelmezéséhez szükséges tejkonyha, nevelők részére dolgozószoba és öltöző, fatároló kerül kialakításra. A bővítések a bölcsőde eddig nem használt tereinek átalakításával, szigetelésével, tetőcserével, melléképület építésével teljesülnek.  Ezek a fejlesztések a mini bölcsőde működtetéséhez a jogszabályban előírtak miatt kötelezőek (pl. mozgássérült szülői mosdó).
A bölcsődei játszó udvar is megújul, területe megnő. Az eddigi mobil játékok helyett telepített játékeszközök kerülnek beszerzésre (mászó alagút, libikóka, játszóház, csúszda, futóbicikli, tricikli, dömper, talicska, csoportonként 1-1 homokozóval).
A csoportoknak tervezett új bútorzat a gyermekek magasságához méretezett, emellett biztonságos, praktikus, esztétikus, hangulatos, nyugtató hatású. A napközbeni pihenést igénylő gyermekek számára pihenősarok és elkerített szobasarok lesz kialakítva.
A mini bölcsődévé átalakulás nagyon fontos előnye, hogy működtetése, ugyanúgy, mint az óvoda és iskola esetében, államilag finanszírozottá válik. Új munkahelyek létesülnek. 5 dolgozó munkabérét az állam biztosítja. Az intézmény 2021. január hónaptól fog ebben a formában működni.
A fejlesztés átfogó céljai, hogy hozzájáruljon a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra történő visszajutásának támogatásához, az egyenlő esélyű hozzáférés megteremtéséhez, a település népességmegtartó képességének javításához.