A JÖVŐ TECHNOLÓGIÁJA MOZSGÓN

A mozsgói művelődési házba látogatott el a DJP hálózat utazó élményközpontja. A jövő technológiáját Tomi és Hack hozta el hozzánk, akik nagy türelemmel meséltek az eszközökről kicsiknek és nagyoknak. Az utazó élményközpontot Kántor Éva mentor fogadta.

Az ovisoknak legjobban a drón tetszett, amely még bukfencezett is a levegőben. Az általános iskolások kipróbálták a VR szemüveget, a felsősök még a drónt is kezelték a telefonjuk segítségével.

Egy másik program is futott ezzel párhuzamosan. Két hétre a mozsgói DJP pontra, a könyvtárba érkezett egy 3D-s nyomtató. Bárki bejöhetett és megnézhette hogyan működik. Sokan még nem láttak ilyet.

Érdekesség a 3D nyomatóról:

- A 3D nyomtató digitális modellekből háromdimenziós tárgyak alkotására képes eszköz. Vékony rétegek lerakásával készíti el a tárgyakat, mintha rengeteg hajszálat tenne egymásra. A cica, amit mi készítettünk körülbelül 25 perc alatt készült el, kicsit több mint 1,50 m anyagot használtunk fel hozzá.

- A nyomtató szál biológiai úton lebomló kukoricából készül, amit a nyomtatás folyamán a gép 215 fokra felhevít. Víz hatására 3 év alatt komposztálódik. Ha véletlenül a kisgyerek lenyeli, a gyomorsav hatására lebomlik a szervezetben. 2019. április 15-én elsőként a Tel-avivi Egyetemen emberi szövetek felhasználásával miniatűr háromdimenziós szívet nyomtattak. A szív körülbelül 5 percig működött.