Az iskoláról

Tisztelt Mozsgóiak! Tisztelt Lakosság!

 

Többször írtuk már, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy ISKOLÁNKAT megtartsuk. Örömmel jelenthetem be, hogy a Mozsgói Általános Iskolában nem lesz átszervezés, a felső tagozat megmarad. Erről a döntésről június 3-án Nagy Csaba országgyűlési képviselő úr telefonon tájékoztatott.

Mikor az önkormányzat tudomást szerzett a problémáról és annak okairól, azt a döntést hozta, hogy Mozsgó községnek szüksége van a nyolcosztályos iskolára. Annak ellenére döntött úgy, hogy az intézményfenntartó, a Szigetvári Tankerületi Központ, több alternatívát kínált. Első körben a szentlászlói iskolához, majd később a szigetvári Tinódihoz való csatolást. Később egy olyan pályázatban való részvételt, mely a szigetvári iskolát részesítette volna további előnyökhöz. Ezeknek a támadásoknak (így éreztük) ellenére, mi ragaszkodtunk az iskola megmaradásához.

 A következő dolgokat tettük a veszély elkerülése érdekében:

 - Első körben a fenntartót próbáltuk meggyőzni arról, hogy a beiskolázási körben van megfelelő számú gyermek. Ha ennek megoldására tett volna lépéseket, ez a probléma nem állna fenn. Ha például nem Szentlászlóra vitték volna el az 5. osztályt, hanem ide hoztak volna még gyereket, akár a nagy létszámú osztályokból Szigetvárról, akkor maradhatott volna az 5. osztály. 

 - Második lépésben tárgyalásokat folytattunk a Szigetvári iskolával és a környékbeli falvakban élő gyermekek szüleivel, hogy a gyerekeiket ide írassák be.  Nagyon sok szülő értette ennek a döntésnek a súlyosságát, és azt ígérték, ha lesz felső, ide íratják be a gyermeküket.

 - Felkerestük a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatát, ahol sok információt kaptunk. Ott értesültünk arról, hogy az átszervezésekről a megyei önkormányzatok dönthetnek. Ezt követően Szukfil Józsefhez, a Baranya Vármegyei Német Önkormányzat Elnökéhez fordultunk támogatásért. Ő egyetértett velünk, de megváltoztatni már nem tudta a negatív döntését.

 - Felkerestem Nagy Csaba országgyűlési képviselő urat és megkértem arra, hogy álljon ki ügyünk mellett. Felvázoltam neki, hogy a Szigetvári Járás legnagyobb községe vagyunk, a járás második legnagyobb települése, ezért elképzelhetetlennek tartom, hogy nyolcosztályos iskola nélkül maradjunk. Álláspontunk megegyezett abban is, hogy egy település életéhez hozzátartozik az iskola: „Azé a jövő, akié az iskola.” Megígérte, hogy mindent megtesz ügyünk érdekében.

Június 2-án, szombat reggel hívott képviselő úr, és örömmel tájékoztatott arról, hogy a Mozsgói Iskolában nem lesz átszervezés, marad a NYOLC OSZTÁLYOS ISKOLA.

 

Tisztelt Szülők!

 Amit tudtunk, megtettük. A munka kisebb részét elvégeztük. Most Önök következnek. Ez lesz a nehezebb. Úgy gondolom, hogy Szülők és Pedagógusok összefogása szükséges ahhoz, hogy ezzel a lehetőséggel élni tudjunk, hogy ez az érték megmaradhasson.  Bizonyítsuk be együtt, hogy képesek vagyunk megoldani! Nekem, nekünk képviselőtársaimmal együtt, nagyon fontos iskolánk! Fontosak az itt élők!

 

Köszönet mindazoknak, akik az ügy mellé álltak!

 

Kovács Zsolt Vilmos

polgármester