9. KAKASFESZTIVÁL

Július első hétvégéjén kerül megrendezésre a már hagyományosnak mondható Mozsgói Kakasfesztivál, melyre a régióból, az ország különböző helyszíneiről érkeznek látogatók. Számtalan programjával kiváló kikapcsolódási lehetőséget biztosít minden korosztály számára. Így történt 2019-ben is.
A szervezők lelkesedése az idei évben is töretlen volt. Vendégváró környezetet alakítottak ki a dolgozók, az önkéntesek és a diákmunkások. Minden szereplő tette a dolgát: építette a helyszínt, csinosította a falut, szerkesztette a plakátokat, egyeztetett a főzésre vállalkozókkal, vagy éppen tervezett, telefonált, vásárolt, berendezett. Sok diák jelentkezett, és igen komoly segítséget nyújtottak. 
Már az előkészítő szakaszban figyeltük az égieket, és jött… Az eső ugyan hátráltatta a munkát, de szombatra minden készen állt a nagy bulira. Jöttek az árusok, kézműves portékával érkezők, a kakaspörköltet készítők, a kíváncsiskodók. A sportpálya megtelt élettel, zsibongással, jókedvvel.  Az idei évben talán a meleg, talán a környékbeli fürdő rendezvények miatt délelőtt a megszokottnál kevesebben szórakoztak a pályán. A műsorok kezdetére viszont már megtelt a völgy. A kiskakas-ütés villámgyorsasággal zajlott, már a harmadik kisfiú leütötte a kakast.
 
 
A megnyitón Kovács Zsolt Vilmos polgármester a köszöntés mellett már a jövőről, a 10. Kakasfesztiválról, egy igen nagyszabású rendezvényről beszélt. A jubileumi rendezvény fő attrakciója lesz, hogy „milliomossá teszünk egy vendéget”- tudtuk meg
A nagy kakas-ütés hosszasan zajlott, nehezen találták el a cserepet, megbújt a fűben a kakas. Már a második kör is majdnem a végére ért, amikor sikerült eltalálni.
Az eredményhirdetések után röviddel már jöttek is a fellépők és zengett a völgy: a „nézésétől meg a járásától”… az „állj vagy lövök”… Végül a csatát az EMELET nyerte. Igazi tombolás, színesen kavargó tömeg várta a nagyszabású tűzijátékot, ami káprázatosan töltötte be az éjszakai égboltot. Aztán buli hajnalig. Reggel ismét dolgozókkal telt meg a tér, és újból rend uralkodott a környezetben, mintha mi sem történt volna. Fullasztó volt a levegő kora délután, mindenki az eget kémlelte és az előrejelzést figyelte. Indultak a programok, érkeztek a vendégek, jöttek az érdeklődő üzenetek, hogy megtartjuk-e a fesztivált. A táncosok után megjött az eső, de a fiatalok esernyővel felszerelkezve kitartottak. A két hullámban érkező eső a sátrak alá kényszerítette a közönséget, de türelemmel vártak. Miután elállt, ismét megtelt a nézőtér és kicsit elázva, de élvezték az előadásokat. Ilyen volt az idén a 9. Kakasfesztivál, derűs is, borús is.
H.b.B.